Stad Brugge negeert Vlaamse regelgeving omtrent vrijstelling voor tijdelijk verhuur

Dat de Stad Brugge een eigen kijk heeft op de Vlaamse regelgeving inzake Ruimtelijke Ordening is inmiddels genoegzaam bekend.

Een bewoner kreeg enkele weken geleden een verbod tot verder ‘uitbaten van een kleinschalig logies‘. Volgens de Stad Brugge is de uitbater in overtreding en beschikte de uitbater over geen vergunning. De eigenaar in kwestie liet het echter hier niet bij en verwees dat bij verhuring van slechts 4 keer 30 dagen er een vrijstelling bestaat voor een omgevingsvergunning.

De Vlaamse regelgeving bepaalt immers dat als je een kamer of meerdere kamers in je woning wenst te verhuren, dan wordt dat aanzien als een vorm van verblijfsrecreatie. Je wijzigt dan ook een deel van de hoofdfunctie ‘wonen’ naar ‘verblijfsrecreatie’; dit is principieel vergunningsplichtig. Maar enkel voor functies complementair aan het wonen kan onder voorwaarden een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden. Zo ook voor tijdelijk gebruik of verhuur.

Verhuur je dus de kamer maar af en toe (enkel in de zomer bijvoorbeeld), dan staat de Vlaamse regelgeving een tijdelijke gebruikswijziging van een gebouw toe en ben je vrijgesteld van een vergunning. Weliswaar met een maximale duur van vier keer dertig dagen per jaar. De gemeente kan w èl bijkomende voorwaarden opleggen.

Toen de eigenaar de Stad Brugge liet weten dat het pand enkel gebruikt wordt voor huizenruil met vrienden en familieleden en ook als toeristisch verblijf gedurende maximum 4 x 30 dagen per jaar, werd prompt gemeld dat de Stad Brugge deze regelgeving van Vlaanderen van tafel veegt door de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening – Artikel 6 § 1 1.

Ter verduidelijking : de gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen (Gemeenteraad van 25 jan 2011) bepalen dat onverminderd de Vlaamse of provinciale reglementering, niemand zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning het gebruik of de functie van een gebouw mag wijzigen waardoor het gebouw geheel of gedeeltelijk zal gebruikt worden als verblijfsrecreatie bijvoorbeeld vakantiewoning, gastenkamer, hotel…

Er is dus in dit artikel helemaal geen sprake van tijdelijke wijziging van functie. Hierdoor komen deze gemeentelijke verordeningen haaks te staan met de Vlaamse regelgeving.

Dit werd trouwens beaamd in een proefschrift van Dorien Pauwels met als titel ‘STEDELIJKE REGULERING VAN DEELECONOMIE’ met als ondertitel ‘DE PLAATS VAN VLAAMSE STEDEN IN DE REGULERENDE CONSTELLATIE ROND AIRBNB’ aan de RUG.

Daarin lezen we dat “vooral op het vlak van Ruimtelijke Ordening gaan steden een eigen invulling geven aan de regulerende constellatie rond Airbnb. Ruimtelijke Ordening is dan ook een stedelijke bevoegdheid. Hier hebben zowel Gent als Brugge een aanvullende regulering op de Vlaamse regelgeving. … In Brugge gaat de aanvulling over het niet vergunnen van hotels of vakantiewoningen. In de praktijk maakt Brugge echter alle toeristische logies vergunningsplichtig. De stad Gent houdt zich strikter aan de VCRO en vraagt geen vergunning voor functiewijziging in nevenfunctie of tijdelijke functiewijzigingen. Deze zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht door Vlaanderen in het vrijstellingsbesluit…

…Volgens de stad Brugge laat de Vlaamse regelgeving te veel toe. Zo kan een volledige woning bijna een derde van het jaar (4×30 dagen) verhuurd worden als toeristisch logies zonder enige verplichting tot vergunning of registratie. De stad kan hier enkel een meldplicht opleggen aangezien deze tijdelijke omvorming tot toeristisch logies is vrijgesteld van vergunningsplicht door de VCRO. Steden kunnen hiervoor dus geen vergunningsplicht opleggen en bijgevolg ook geen vergunningen weigeren.”

Brugge legt dus de regelgeving van Vlaanderen (VCRO) volledig naast zich neer. We vermoeden dat het gebrek aan de mogelijkheid tot controle hier voor een groot deel tussen zit. De synchronisatie van de info tussen Ruimtelijke Ordening en Toerisme Vlaanderen is dus ook hier zo lek als een zeef.

Deze case werd uiteindelijk voorgelegd aan het KSLV (overkoepelend organisatie van de kleinschalige logies in Vlaanderen) die op haar beurt dit gaat aankaarten bij zowel Toerisme Vlaanderen als minister Zuhal Demir. Wordt vervolgd…


Bronnen:

Proefschrift Dorien Pauwels – Faculteit Economie en Bedrijfskunde
https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/480/348/RUG01-002480348_2018_0001_AC.pdf#page1

Stad Brugge – Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening
https://www.brugge.be/gemeentelijke-stedenbouwkundige-verordening-op-het-bouwen-verkavelen-en-op-de-beplantingen

Omgevingsloket Vlaanderen:
https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/KamerVerhuren