De hotelsector in Antwerpen richt haar pijlen op Airbnb-uitbaters en wil dat de stad strenger optreedt. Volgens de hoteluitbaters stijgt het aantal Airbnb’s in de stad. Blijkbaar zouden ook bedrijven volledige appartementsblokken opkopen en die dan via het Airbnb-platform verhuren. Volgens de sector gaat het om oneerlijke concurrentie.
Lees hier het artikel op VRTnws
Lees ook artikel in Gazet van Antwerpen
Uit de aangehaalde cijfers zou het aantal accommodaties in Antwerpen op Airbnb gestegen zijn van 1500 naar 2000 woningen op 5 jaar tijd. Vooral grotere spelers zouden zich hier laten gelden. De hotelsector vindt dit maar niets omdat ze op die manier belastingen ontduiken. Ook zouden ze zich niet altijd aan de basisvoorwaarden opgelegd door Toerisme Vlaanderen houden.
De hotelsector vraagt nu aan de stad Antwerpen meer controles te doen. De Stad Antwerpen richt zich op haar beurt naar de Vlaamse overheid om op te treden.
Steden en Toerisme Vlaanderen zijn het oneens
Wij vinden dit een vreemde discussie in Antwerpen.
Uit cijfers aangeleverd door Toerisme Vlaanderen, blijkt er een toename van het aantal logiesbedden in Antwerpen (stadskern) tussen 2018 en 2023 met: 28% bij hotels, 38% bij B&B’s, liefst 428% in de sector kamers (of kamergerelateerde logies) en nog eens 43% vakantiewoningen. Let wel: dit zijn allemaal logies die bekend staan bij Toerisme Vlaanderen en dus ook in orde zijn met de basisvoorwaarden.
Het lijkt er evenwel op dat er kwistig met omgevingsvergunningen is omgesprongen (als er al één nodig is) en dat de hotelsector ook niet vrijuit gaat. Uiteindelijk komt de teller voor het aantal hotelbedden in Antwerpen dit jaar te staan op 12.711, terwijl er dit in 2018 nog 9.944 waren. Dit is goed voor nog steeds 70% van het totaal aantal logiesbedden in Antwerpen. Dus blijkbaar hebben de hotels evenveel uitgebreid als de kleinschalige logies.
Eens te meer wordt er geschoten op Airbnb. Doorgaans vergeten we dat Airbnb een commercieel verhuurplatform waar zowel professionelen als particulieren aanwezig zijn (dit zou nu fifty/fifty zijn!), zowel vergunde als niet-vergunde, zowel kamers, vakantiewoningen als hotelkamers.
Ook Booking.com, VRBO, enzovoort bieden een gelijkaardig boekingsplatform. Het heeft dus geen zin om Airbnb te viseren, maar de gehele OTA-sector.
We merken ook op dat sedert de coronaperiode het zakentoerisme is achteruit gegaan ten voordele van het online meeting gebeuren. De verwachtingen van het zakentoerisme moet vanaf nu gedownsized worden. In die context is het af te wachten voor Brugge of de komst van het BMCC de verwachtingen van het aantal zakelijke overnachtingen zal inlossen?
Maar goed. Sinds de Covid-periode zien we dat veel méér recreatieve bezoekers op zoek zijn gegaan naar kleinschalige logies. Dit verklaart de toenemende vraag en het succes van gastenkamers en vakantiewoningen. Bewijs hiervan is bijvoorbeeld het succes van Ardennes-Etape. En laat ons eerlijk zijn: wie heeft in de laatste drie jaar geen vakantiewoning geboekt in de Westhoek, de Ardennen of de Franse Alpen?
Het grote probleem is het handhavingsbeleid waar Vlaanderen en de gemeenten nu de degens kruisen. Er is al helemaal geen gecoördineerd beleid tussen Vlaanderen en de steden. Elke stad gaat zijn gang: met enorm beperkende voorwaarden in Brugge tot geen voorwaarden in Antwerpen. Maar ook het handhavingsbeleid staat nergens: de stad en Toerisme Vlaanderen schuiven de zwarte piet naar elkaar.
Brugge is Antwerpen niet
De stijgingen van het aantal logies zoals Antwerpen die nu kent, hebben we niet in Brugge. Integendeel. Waar het aanbod uit de hand gelopen is in Antwerpen en het nu moeilijk is die trend terug te draaien, zien we hier in Brugge een stabilisatie of zelfs kleine achteruitgang van het aantal logiesbedden. Daarom pleiten wij in Brugge voor een voorzichtige (en gecontroleerde) versoepeling van het logiesaanbod. In eerder artikel hebben we reeds aangehaald dat dit net de leefbaarheid van de stad ten goede komt op langere termijn omdat het de druk van het eendagstoerisme kan doen afnemen. En laat nu precies de graad van eendagstoerisme een maatstaf zijn voor de leefbaarheid.