Het logiesaanbod in cijfers (1) – logies en slaapplaatsen

Bij het ingaan van een nieuw jaar is het goed even een stand van zaken op te maken. Met een (Covid)crisis, een Brexit-uitstap en een energiecrisis, is dit misschien meer dan ooit op zijn plaats. We zijn ook benieuwd of dit terug te vinden is in het logiesaanbod in Brugge. Op de nieuwjaarsreceptie van de GBG, liet Toerismemanager Dieter Dewulf het cijfer 657 vallen als zijnde het totaal aantal kleinschalige logies in Brugge.

Om dit cijfer te nuanceren, namen wij de beschikbare cijfers in de databank van Toerisme Vlaanderen op 1 jan 2023 er even bij. 

Tevens is het de bedoeling om met dit cijfermateriaal aan de slag te gaan om een aantal stellingen van de GBG te onderbouwen en een strategische visie voor de kleinschalige logies uit te bouwen.  

657 : het mysterie ontrafeld

Onze eerste opdracht leek ons het getal te achterhalen dat Dieter Dewulf aanhaalde: 657. Nogal wat leden stelden zich de vraag hoe je aan dit cijfer komt?

Om dit te bereiken werd het aantal logies per logiestype en per postcode opgesplitst. Als we voor Brugge, met uitzondering van Zeebrugge, het aantal B&B’s (254), kamergerelateerde logies (135) en vakantiewoningen (177)  samentellen, dan komen wij op 662 – situatie 1 januari 2023 – wat overeenstemt wat eerder werd vermeld.

Aantal logiesB&BKamersVWEindtotaal
Brugge binnenstad (8000)19792105483
Groot-Brugge (zonder Zeebrugge)254135177662
Groot-Brugge 259141247749

Uit voorgaande cijfers blijkt ook dat 65% van de Brugse kleinschalige logies zich in de binnenstad bevindt (postcode 8000).

Naar aantal zijn de B&B's de grootste vertegenwoordigers

Om het referentiekader beter te kunnen plaatsen, nemen we er de hotels bij. De overige logiestypes zoals campings en hostels laten we hier buiten beschouwing omdat de geringe aantallen weinig invloed hebben op de conclusies.

Focussen we ons op de binnenstad en de rand (zonder Zeebrugge) dan bekomen we deze grafiek :

Onze bevindingen: 

  • Naar aantal zijn de B&B’s het meest vertegenwoordigd in de binnenstad. 
  • Er zijn meer vakantiewoningen buiten dan in de binnenstad
  • Hotels zijn voornamelijk geconcentreerd in de binnenstad
  • Het aantal kamergerelateerde logies benadert het aantal vakantiewoningen in de binnenstad

Ook uit onderstaande grafiek voor de binnenstad kunnen we afleiden dat de kleinschalige logies (82%) meer vertegenwoordigd zijn dan de hotels (18%) en zouden we kunnen afleiden dat het segment ‘Vakantiewoningen’ en ‘Kamergerelateerde logies’ samen in balans ligt met het aantal B&B’s..  

Niettemin geven dit soort getallen niet de werkelijke verhoudingen weer. Door de grotere capaciteiten van de hotels, drukt deze sector in realiteit veel meer zijn stempel op het verblijfstoerisme.

Daarom kiezen we er voor om een omslag te maken naar het aantal slaapplaatsen (bedden).

Hotels staan in voor driekwart van de overnachtingscapaciteit

Door een omslag naar het aantal bedden, krijgen we een gecorrigeerd beeld. De verhoudingen tussen de verschillende logiestypes worden realistischer in beeld gebracht:

Aantal logiesB&BHotelKamersVWEindtotaal
Brugge binnenstad (8000)1.1997.5564725969.823
Rand van Brugge (zonder Zeebrugge)2976762205111.704
Totaal1.4968.232629110711.527

 

Met 8.232 bedden op een totaal van 11.527 (85%), blijft de binnenstad hoog scoren ten aanzien van de rand. 

Focus op de binnenstad

Als we ons focussen op de binnenstad krijgen we de volgende verdeling van het aantal slaapplaatsen:

Wat zijn hier onze bevindingen:

  • Het aandeel van de binnenstad blijft hoog scoren: 85%
  • De hotels staan in voor 77% van de totale overnachtingscapaciteit in de binnenstad
  • Opnieuw houden kamergerelateerde logies en vakantiewoningen elkaar in evenwicht en houden ook nu de balans met het aantal B&B’s in evenwicht

Onjuistheden

Ondanks het feit dat we ons baseren op cijfers van Toerisme Vlaanderen, zal een aandachtige lezer opmerken dat de gegevens met een korrel zout moeten genomen worden. Waarom ? We sommen hier de voornaamste redenen op.

Niet vergunde logies

Helaas worden ook veel niet-vergunde logies aangeboden. Dit komt eigenlijk niet voor bij hotels, maar bij kleinschalige logies komt dit vaak voor. Denk maar aan vakantiewoningen en gastenkamers die via Airbnb anoniem op de commerciële markt komen. 

Hoeveel het er zijn, hebben we vaag een idee over. Maar daar komen we later op terug. We verwachten dus dat de werkelijke aantallen slaapplaatsen in kleinschalige logies hoger zal liggen dan de cijfers aangeven.

Stopzettingen

Zo zijn er nogal wat logies die nog steeds zijn opgenomen in de databank van Toerisme Vlaanderen, maar waar de uitbating reeds geruime tijd is gestopt. Stopzettingen zouden normaal moeten aangemeld worden bij Toerisme Vlaanderen, maar dit gebeurt doorgaans niet of weinig. Vooral bij vakantiewoningen en B&B’s zien we dat mogelijks (omwille van de crisis?) heel wat logies inmiddels werden bewoond of als tweede woonst werden gebruikt. 

Dit betekent dan weer dat er in werkelijkheid minder bedden beschikbaar zijn dan dat er opgenomen zijn in de databank van Toerisme Vlaanderen.

Dat stopzettingen niet gemeld worden is te begrijpen. Een vergunning voor een logies houdt namelijk heel dikwijls een bestemmingswijziging in. Voor B&B’s wordt dit nog toegestaan onder voorwaarden, maar voor vakantiewoningen heerst er al 20 jaar een stop in Brugge.

Eénmaal een vergunning in bezit, is dit voor de eigenaar een sterke troef bij een eventuele verkoop. Zo komen we tot een situatie dat de vakantiewoningenstop oorzaak is dat deze woningen niet op de vastgoedmarkt komen tenzij tegen een forse prijs. En laat dat nu net één van de redenen zijn waarom twintig jaar terug de vakantiewoningenstop het licht zag.

Kiezen voor andere logiestypes

Omdat het net zo moeilijk is om een vergunning te verkrijgen of moeilijk te voldoen is aan de uitbatingsvoorwaarden, wordt steeds meer gekozen voor andere logiestypes. Zo zijn er heel wat vakantiewoningen omgevormd naar B&B’s en zijn er zelfs hotels die nu als kamergerelateerde logies verder actief blijven.  

Ook dit gegeven zorgt er voor dat de cijfers per logiestype niet helemaal correct zijn, maar ook hier zal allicht dit weinig invloed hebben op onze eindconclusie.