Het logiesaanbod in cijfers (2) – aangemeld versus erkend

De status van het logies

Een logies in het Vlaams logiesregister krijgt één van de volgende statusmogelijkheden : aangemeld, erkend of in het bezit van een comfortclassificatie.

Aangemeld

Wil je een logies uitbaten dan moet je volgens het logiesdecreet minstens aangemeld zijn bij Toerisme Vlaanderen. Aangemelde logies voldoen dus aan de basisvoorwaarden en uitbatingsnormen opgelegd door de Vlaamse overheid.

Erkend

Voldoet een logies aan de basisvoorwaarden en uitbatingsnormen volgens het Vlaamse logiesdecreet (dus aangemeld), dan kan dit logies vrijwillig een bijkomende erkenning aanvragen bij Toerisme Vlaanderen.
Dit uit zich in een erkenningsschild aan de muur, op de website of op het drukwerk als kwaliteitslabel.
Verder voert de Stad Brugge alleen promotie voor logies die ‘erkend’ zijn. 

Comfortclassificatie

Als hotel, B&B of vakantiewoning kan een logies naast de erkenning ook een comfort- of sterrenclassificatie krijgen. Met die classificatie maak je aan potentiële bezoekers in één oogopslag duidelijk welk comfortniveau ze mogen verwachten

Hotels zijn bijna allemaal erkend

Professionele en commerciële uitbatingen zoals hotels hebben quasi allemaal een sterrenclassificatie en bijgevolg dus ook een erkenning. Voor de Brugse binnenstad is dit het geval voor 98% van de hotelbedden! Dit is niet verwonderlijk: hotelbezoekers willen steeds de comfortclassificatie (sterren) zien alvorens te boeken. Hotels kunnen hiermee dus het verschil maken. Een zeer kleine minderheid van hotels kiest niet voor een erkenning, dit om uiteenlopende redenen. 

Om de stand van zaken bij de kleinschalige logies beter te analyseren, laten we de cijfers over hotels even buiten beschouwing. 

Helft van de kleinschalige logies in Brugge is niet erkend

Hier zien we een ander beeld dan bij de hotels. Slechts 52% van de kleinschalige logies hebben een erkenning en zijn dus ook op straat zichtbaar door het schildje uitgereikt door Toerisme Vlaanderen.

Bij deze logiesvormen is de urgentie minder aanwezig om een erkenning aan te vragen. We kunnen hiervoor verschillende redenen opsommen:

  • Helemaal geen belangstelling om een schildje aan de gevel aan te brengen. Boeken gebeurt ook hier digitaal en de tijd is dus al lang voorbij dat passanten op straat beslissen om te boeken. 
  • Gaan niet in op de aansporing van de Stad Brugge om zich te laten erkennen in ruil voor promotie door de Stad Brugge (Visitbruges.be)
In het vooruitzicht dat de nieuwe toerismedatabank van de Stad Brugge (visitbruges.be)  geen boekingssite meer zal zijn zoals voorheen, maar in de rand alleen nog promotie zal voeren voor de erkende logies zullen aangemelde logies nog minder aangespoord worden om een erkenning aan te vragen. Het is dus te verwachten dat er in de toekomst aan deze cijfers niet veel meer zal veranderen.  

Van vakantiewoningen naar B&B

Laat ons de cijfers even vergelijken met de globale cijfers van de Vlaamse Kunststeden samen (Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen)

Hier merken we op dat in tegenstelling tot alle kunststeden, er in Brugge verhoudingsgewijs:

  • méér erkende vakantiewoningen zijn
  • er evenveel erkende kamers zijn
  • er minder erkende B&B’s zijn.

We vinden hier maar één verklaring voor: de aanhoudende inspanning van de Stad Brugge om de aanvragen voor vakantiewoningen en kamergerelateerde logies om te buigen in B&B’s. Met andere woorden: door de lokale regels in de ruimtelijke ordening is er een verschuiving ontstaan van vakantiewoningen, richting kamers en B&B.

Globaal kunnen we stellen dat de wil om zich te laten erkennen (en op zoek te gaan naar een comfortclassificatie) blijkbaar in alle kunststeden onder de verwachtingen blijft.