Evolutie logiesaanbod tussen 1 januari 2018 en 2023
Een verschuiving van het logiesaanbod in Brugge van vakantiewoningen en B&B’s richting kamergerelateerde logies is niet de enige vaststelling (zie eerder gepubliceerd artikel). Uit informatie aangebracht door Toerisme Vlaanderen zien we een ander fenomeen opduiken als we de cijfers van 2018 en 2023 (telkens op 1 januari) met elkaar vergelijken. Er tekenen zich mooie evoluties af.
Inhaalbeweging op Brugge
Als we de cijfers over het aantal slaapplaatsen bekijken in de andere (vergelijkbare) kunststeden, dan stellen we vast dat gedurende de laatste 5 jaar:
- de stad Gent een grote toename kent in het logiesaanbod. Het aantal beschikbare bedden steeg er met 72%. Hiermee komt Gent qua capaciteit op quasi gelijke hoogte van Brugge te staan.
- (de binnenstad van) Brugge de kleinste toename kent van alle kunststeden: 19% en hiermee ferm onder het gemiddelde van 37% ligt.
- de andere kunststeden met andere woorden een belangrijker aandeel hebben opgebouwd in het logiesaanbod in Vlaanderen.
- Brugge een marktaandeel van 5% heeft moeten inleveren ten aanzien van de andere kunststeden.
Aantal hotels en vakantiewoningen stagneren
Als we de cijfers bekijken per logiestype dan valt het ons op dat de toename van het aantal slaapplaatsen in vakantiewoningen en hotels in Brugge beduidend lager ligt dan in de andere kunststeden.
- In Brugge bedraagt de toename voor hotels 8% en voor vakantiewoningen 13%. Het is duidelijk dat de hotelstop en de vakantiewoningenstop hierin een belangrijke rol spelen.
- Er in Brugge een toename van het aantal kamergerelateerde logies is van 89% terwijl er geen vergunningen worden afgeleverd voor dit type logies in Brugge!
- Deze toename met 89% lijkt spectaculair maar verdwijnt in het niets met de cijfers van Antwerpen (428 %) en Gent (377%). Ook nu weer moeten we de reden zoeken in het niet afleveren van een omgevingsvergunning voor kamergerelateerde logies door de Stad Brugge.
- De toename van het aantal B&B’s is nergens zo groot als in Brugge (95%) terwijl dit voor de kunststeden gemiddeld 76% bedraagt. Dit toont nog maar eens aan dat het vergunningenbeleid in Brugge er op gericht is om zoveel mogelijk vakantiewoningen en kamergerelateerde logies te weigeren, maar ze wel laat verder functioneren als een B&B. Hierdoor groeit het aandeel van B&B’s die in werkelijkheid geen B&B’s meer zijn maar een bedekte vorm van een andere logiestype.
- B&B’s is trouwens het enige logiestype in Brugge die aan marktaandeel in Vlaanderen wint. Maar zoals gezegd: we moeten dit relativeren.
De vlucht naar de rand
Laten we dezelfde oefening maken met de rand rond Brugge (Brugs Ommeland).
Hier stellen we min of meer de zelfde evolutie vast:
- terwijl het logiesaanbod in Brugge steeg met 19% over 5 jaar, bedroeg dit in de regio rond Brugge liefst 215%
- voor alle logiestypes laat het Brugse Ommeland hogere cijfers optekenen
- spectaculair is vooral de vlucht van de vakantiewoningen naar de rand: het aantal slaapplaatsen vermenigvuldigde zich met een factor 20 (13% vs 275%)