De nieuwe parel van de Brugse logiessector zorgt voor beroering

Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend

Vanuit verschillende hoeken kregen wij reacties op de opening van ‘The Notary’ in de Moerstraat te Brugge.

Geen hotel ?

In enkele kranten waaronder het Nieuwsblad werd met veel bombarie de nieuwste logies in Brugge officieel geopend. Vele hoteluitbaters zullen er ’s morgens zich verslikt hebben in hun koffie. Want ondanks de hotelstop werd een nieuw luxehotel met 8 kamers voorgesteld aan de pers in aanwezigheid van een afvaardiging van het College van Burgemeester en Schepenen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230426_96060243

Hoewel de initiatiefnemers zich op de website aankondigen als uitbaters van ‘Luxury Boutique Suites’, laat het Nieuwsblad er geen twijfel over bestaan dat we hier te doen hebben met een hotel.
Het Nieuwsblad is trouwens niet de enige dat die indruk heeft. In de reviews op de website spreken alle gasten zich uit over hun schitterend verblijf in dit luxueus hotel.

De vraag is dan: als het geen hotel is, wat is het dan wel?

Op de publieke databank van geregistreerde logies van Toerisme Vlaanderen, staat The Notary geregistreerd als een B&B – aangemeld. Nu zullen heel wat uitbaters van B&B nu van hun stoel vallen. Niet dat er een stop is op nieuwe B&B’s, maar de voorwaarden die de Stad Brugge vooropstelt zijn niet min. Zo is er de verplichting dat maximaal 50% van de woonoppervlakte kan gebruikt worden om kamers in te richten.

Als we nu de oppervlakte van de 8 kamers van The Notary samentellen (op basis van de gegevens van de website), komen wij uit op 360 m2. Dit betekent dat de uitbater zelf in een deel van het gebouw woont van maar liefst 360 m2 !

Maar ook de uitbaters van vakantiewoningen zullen opkijken als ze de The Notary op Airbnb opzoeken. Daar wordt de logies aangeboden als één accommodatie: een “kasteel in Brugge” nu met 10 slaapkamers en geschikt voor méér dan 16 gasten. Zeg maar een vakantiewoning die zich leent voor trouwpartijen, inclusief keuken, privé zwembad.

Op dit eigenste moment worden talrijke uitbaters aangeschreven door de Stad Brugge omdat ze onrechtmatig een niet vergunde vakantiewoning of kamergerelateerde logie uitbaten. Ook bij hen zal het nu ‘steken’.

En last but not least: tot op vandaag promoot de Stad Brugge alleen ‘erkende’ logies. Maar blijkbaar kon het stadsbestuur de verleiding niet weerstaan om deze niet-erkende logies bij de opening extra in het zonnetje te zetten.

We moeten nadenken over een nieuw logiesbeleid

Heeft deze uitbating dan geen bestaansrecht?

Zoals reeds eerder aangegeven door de GBG moeten ook deze vormen van logies een kans krijgen. Ze bieden een meerwaarde aan in de beleving van Brugge. Ze dragen bij aan de authenticiteit van de stad waar zoveel bezoekers op zoek naar gaan. Meteen ook het succes van onze stad als toeristische bestemming.

Helaas laat de regelgeving in Brugge dit niet toe. We zijn op een punt beland dat de huidige stedenbouwkundige bepalingen de snelle evolutie van het toerisme niet meer kunnen bijbenen. Integendeel. Ze zetten een rem op nieuwe initiatieven waardoor Brugge stilaan het toenemend toerisme moet ‘ondergaan’ in plaats van anticiperend op te treden.

Wie de brochure van Toerisme Vlaanderen met 10 inspirerende logies van de toekomst leest, zal vaststellen dat geen enkele van de beschreven logiesvormen in Brugge nog mogelijk is. Hiervoor ontbreekt dus een eigentijds ruimtelijk regelgevend kader.