N-VA Brugge wil nu ook de Brugse hotelstop uit 1996 in vraag stellen. Net zoals de vakantiewoningenstop was die bedoeld om de leefbaarheid van de Brugse binnenstad te beschermen en het wonen betaalbaar te houden. Maar nu stelt raadslid Nele Caus de vraag of deze stop 30 jaar later nog relevant is.
Lees hier het volledig artikel op www.brugge.express
De hotelsector heeft al laten weten voorstander te blijven van de hotelstop om de eenvoudige reden dat de vraag nog steeds niet de maximale capaciteit heeft bereikt. Ondanks de hotelstop is de capaciteit aan hotelbedden in de binnenstad tussen 2018 en 2023 met 8% gestegen (van 7595 naar 8227). Als ze er dan al geen hotels zijn bijgekomen, dan kan de capaciteitsverhoging niets anders betekenen dat er Brugse hotels in mindere of meerdere mate hebben uitgebreid. Op die manier zal de maximum capaciteit ook nooit bereikt worden. Bovendien wordt de hotelstop ook nog eens omzeild door overnames van vakantiewoningen of uitbatingen van B&B’s.
Onze vraag is of er nog nood is aan bijkomende logiesbedden. De hotelsector moet daar ernstig over nadenken in een periode waar de klant steeds meer kiest voor een persoonlijk verblijf zoals B&B en vakantiewoning. deze discussie moet dus meteen uitgebreid worden naar een gecontroleerd beleid van hotels, B&B’s en vakantiewoningen samen.