Memorandum 2024-2025
In dit ‘Memorandum 2024-2025’ deelt de GBG haar visie op het toerisme- en logiesbeleid in Brugge. We hopen hiermee bij te dragen aan de strategische visienota toerisme 2024-2030 van het nieuwe Stadsbestuur en de ‘Klankbordgroep Toerisme’ te inspireren tot verder constructief overleg met alle betrokken sectoren.
1. Data als sleutel tot een sterk Toerisme- en Logiesbeleid
Een krachtig toerisme- en logiesbeleid begint met objectieve data. VisitBruges heeft al veel bereikt, maar moet deze inspanningen verder versterken door nieuwe technologieën zoals GIS te benutten en intensiever samen te werken met experts en organisaties zoals Westtoer. Ook een goede afstemming met stadsdiensten zoals Omgeving en Mobiliteit is cruciaal.
Data verzamelen is slechts de eerste stap; het is cruciaal dat deze regelmatig wordt geanalyseerd en helder wordt gedeeld met zowel beleidsmakers als de bevolking. Alleen zo kunnen we een breed en constructief debat voeren over belangrijke thema’s zoals overtoerisme, het logiesaanbod en het vergunningenbeleid. Met haar groeiende netwerk van kleinschalige logies en versterkte communicatiekanalen, is de GBG uitstekend gepositioneerd om hierin een actieve rol te spelen.
2. Spreiding in ruimte en tijd
De GBG benadrukt het belang van het spreiden van toerisme in tijd en ruimte om massatoerisme te voorkomen, de economische voordelen eerlijker te verdelen, de bezoekerservaring te verbeteren en seizoenspieken af te vlakken. Dit zorgt voor duurzamer en evenwichtiger toerisme met meer draagvlak onder de lokale bevolking.
3. Bevorder het verblijfstoerisme
Verblijfstoeristen besteden tot drie keer meer dan dagtoeristen en dragen bij aan het verminderen van overtoerisme. De GBG pleit daarom voor extra voordelen voor verblijfstoeristen op het gebied van beleving en mobiliteit.
4. Focus op buurlanden en regio’s in Europa
De GBG pleit voor een toerismebeleid dat zich richt op bezoekers uit nabijgelegen regio’s om de ecologische voetafdruk te verkleinen. We roepen het stadsbestuur daarom op om, binnen het kader van regeneratief toerisme, lokale initiatieven aan te bieden waarmee bezoekers hun voetafdruk kunnen compenseren. Dit zou niet alleen gelden voor verblijfstoerisme, maar voor alle vormen van toerisme, om zo de band met de lokale bevolking te versterken.
5. Actualiseer de stedenbouwkundige regelgeving
De verouderde stedenbouwkundige regelgeving moet worden herzien om kortetermijnverhuur en kamergerelateerde logies beter te reguleren. De GBG roept het stadsbestuur op het logiesdecreet integraal na te leven om verwarring bij bezoekers, illegale uitbatingen en belemmering van innoverende projecten te voorkomen.
6. Verplicht Europees registratienummer
De GBG verwelkomt het verplicht Europees registratienummer voor logies op digitale platform. Dit zal aanbieders in de grijze zone beperken en lokale overheden meer controle geven. We vrezen evenwel dat als de Stad Brugge verder de toepassing van het logiesdecreet op een eigen manier interpreteert, het niet ondenkbaar is dat dit uiteindelijk een slag in het water is.
7. Voer een logiesbeleid op basis van quota
De GBG pleit voor een vergunningen- en logiesbeleid op basis van het aantal bedden, niet de uitbatingsvorm. Dit zorgt voor een gelijk speelveld, verhoogt de veiligheid van bezoekers, verbetert het imago en biedt een diverser aanbod op maat van de stad. Zo kan een genuanceerd logiesbeleid worden gevoerd, zonder een strikte stop op vakantiewoningen en hotels.
8. Handhaving
Voor een nieuw logiesbeleid moet het huidige speelveld worden herzien. Dit vraagt om nieuwe spelregels, aanpassingen van het bestaande aanbod en strikte handhaving.
De GBG ziet hierin een rol voor zichzelf door, op basis van duidelijke regelgeving, aanbevelingen te doen voor correcties bij (potentiële) uitbaters. Op deze manier kunnen overtredingen subtiel en effectief worden aangepakt, terwijl de relatie met de uitbaters behouden of zelfs versterkt wordt.