Elektrisch rijden beïnvloedt reisbestemming

Picture of Nico Ulens

Nico Ulens

Bestuurslid GBG

Straks rijden we meer en meer elektrisch. In 2021 bedroeg het marktaandeel van de elektrische wagens in België al 5,8 %. Zowat elk jaar een verdubbeling. Maar in landen zoals Nederland bedraagt dit vandaag al 10 %. Dit is te verklaren door de fiscale voordelen bij de aankoop van een elektrische of hybride wagen.

Wie al over een elektrische auto beschikt, gaat ook daar mee op reis. Afstanden tot 1200 km per dag zijn mits goede planning geen probleem meer. Maar je wil natuurlijk niet stil komen te staan op een plaats waar geen laadpalen te bespeuren zijn. In België staan er momenteel 8.000 laadpunten. Maar dit netwerk is ruim onvoldoende als je weet dat Nederland nu al over 60.000 laadpunten beschikt.

Planning is dus het codewoord. In functie van de beschikbare laadpalen, zal de reiziger zijn vakantiebestemming kiezen. De reiziger kiest voor een route met een uitgebreid aanbod van laadpalen. We kunnen dus maar beter hopen dat België over voldoende laadpalen zal beschikken willen we in de picture blijven staan van toekomstige reizigers. En dat is nu net waar het schoentje nijpt.

Niet alleen de laadpalen langs de wegen bepalen de reisbestemming. Ook steeds meer reizigers zoeken naar een logies of hotel waar de wagen kan opgeladen worden. Een elektrische laadpaal aanbieden zal steeds meer en meer een commercieel voordeel bieden voor de logiesuitbaters of zoals in het wifi-verhaal een onvermijdelijke service worden.

Heb je de mogelijkheid niet om een elektrisch laadpunt aan te bieden, dan wil je als logiesuitbater jouw gasten doorverwijzen naar publieke laadpunten in de buurt. Ze blijven evenwel schaars. Zo moesten we onze wenkbrauwen fronsen toen onlangs 4 laadpalen werden geïnstalleerd achter de slagbomen op de parking van Oud St-Jan. Met nadar er rond zodat je als buitenstaander of bezoeker aan de stad er onmogelijk gebruik kon van maken.

Misschien ontbreekt het aan toekomstvisie? Onlangs werden 635 extra parkeerplaatsen gecreëerd onder het Zand waarvan 12 elektrische parkeerplaatsen. Dit is om te zeggen amper 2 % van de parkeerplaatsen! Ruim onvoldoende. Zelfs op vandaag.

Brugge zou kunnen nadenken hoe je elektrische voertuigen positief zou kunnen discrimineren. In Noorwegen kunnen elektrische voor minder geld of zelfs gratis parkeren.

Nog dit. Bij Booking.com kan je hotels selecteren met laadpaal door bij ‘faciliteiten’ te kiezen voor ‘oplaadpunten EV’. Heb je dus als logiesuitbater een laadpaal, gebruik dan deze mogelijkheid om potentiële gasten te benaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recent Posts

Volg ons op Facebook