Tijdens de Commissie Toerisme in het Vlaams Parlement vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Inge Brocken aan minister Melissa Depraetere hoe Vlaanderen het groeiend aantal niet-geregistreerde vakantiewoningen wil aanpakken.
Lees hier het volledige verslag
Aanleiding voor haar vraag was de situatie in Brugge, waar het stadsbestuur recent alarm sloeg. De grote hoeveelheid ongeregistreerde vakantieverblijven heeft immers niet alleen impact op de logiessector, maar zet ook extra druk op de lokale woningmarkt. Waar er in het verleden nog sprake was van enige terughoudendheid, groeide het besef van de ernst pas echt toen lokale politici tijdens hun deur-aan-deurcampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen keer op keer op buitenlandse toeristen botsten, waar eigenlijk bewoners verwacht werden.
De stad Brugge heeft intussen een actieplan opgesteld. Wijk- en hulpagenten krijgen de opdracht verdachte verhuuractiviteiten op te sporen. Als een logiesuitbater niet geregistreerd blijkt, krijgt die eerst de kans om zich in regel te stellen. Maar hoe dat plan in de praktijk zal uitdraaien, blijft voorlopig onduidelijk.
Want: Brugge kent al sinds 2002 een stop op nieuwe vakantiewoningen in de binnenstad. Bovendien is er een hotelstop en worden kamergerelateerde logies momenteel niet toegestaan. Dat betekent dat uitbaters weinig tot geen ruimte hebben om alsnog legaal te opereren. De enige optie lijkt dan ook vaak: stoppen.
De GBG (Gilde der Brugse Gastenverblijven) pleit daarom al enige tijd voor een nieuw stedelijk logieskader. Een kader dat meer flexibiliteit en transparantie biedt – voor hotels, B&B’s én vakantiewoningen. Hopelijk krijgt dit thema de nodige aandacht in het volgende beleidsplan.