Op 12 februari verscheen op de website van de Stad Brugge de aankondiging dat het stadsbestuur actiever zal optreden tegenover niet-vergunde vakantiewoningen om de wildgroei tegen te gaan. Het gaat om een toename van de controles op het terrein, juridische stappen bij overtreding en fiscale controle.
Dit leidde tot een uitgebreide interpellatie op de gemeenteraad van 24 februari. Volg hier deze tussenkomst op Youtube. Wie echter de gehele gemeenteraad niet wil volgen (met alle begrip ), kan doorspoelen naar – 3 u / 46 min / 59 sec.
We volgen deze discussie van dichtbij op omdat ‘vakantiewoningen’ als de grootste oorzaak van onbetaalbaar wonen worden beschouwd. Nochtans hebben we er al meerdere keren op gewezen dat het verband tussen beiden niet aantoonbaar is.
Wat wel naar boven drijft is de oncontroleerbare groei van vakantiewoningen. Tot dusver heeft de stedenbouwkundige verordening op de vakantiewoningenstop en de registratieplicht bij Toerisme Vlaanderen kunnen verhinderen dat er in Brugge geen massale groei van vakantiewoningen is ontstaan zoals het geval is in vele andere Europese steden.
Maar sinds kort is hier ook verandering in gekomen. Met behulp van moderne technologie (onder meer AI) hebben wij zelf een eerste screening gedaan en vonden wij méér dan 100 vakantiewoningen terug in het centrum die buiten de lijntjes kleuren. We begrijpen dus de frustratie van mensen die op zoek gaan naar een betaalbare huurwoning.
Opmerkelijk ook is de manier hoe de regels worden omzeild.
- 20% van de niet vergunde vakantiewoningen zijn niet geregistreerd bij Toerisme Vlaanderen (TVL)
- 24% is wel geregistreerd maar heeft geen erkenning aangevraagd. Mogelijks bezitten zij niet over een stedenbouwkundige vergunning.
- 6 % zijn hotels die naast hun kamers ook vakantiewoningen aanbieden onder de vorm van ‘suites met een keuken en zithoek’
- 25 % zijn B&B’s die een vakantiewoning aanbieden
- 25 % zijn kamergerelateerde logies (categorie die Brugge weigert te erkennen) die vakantiewoningen aanbieden.
Wij pleiten niet voor een heksenjacht op illegale exploitaties. Omdat de regelgeving tussen Vlaanderen (gericht op de consument) en de stedenbouwkundige regelgeving van Brugge (gericht op omgevingsvergunning) naast elkaar lopen en dit voor de uitbater een onontwarbaar kluwen is, kiezen we eerder voor een coherent en controleerbaar logiesbeleid met een gelijk speelveld voor elke logiesuitbater. De GBG wil hiervoor tijdens de komende dagen en weken graag enkele suggesties overmaken aan de beleidsmakers. Grosso modo staan wij achter elk voorstel die de hotel- en vakantiewoningenstop vervangt door een flexibelere hotel-, B&B- en vakantiewoningenrem.
Het is natuurlijk ook zuur dat uitbaters ter goede trouw jaarlijks een financiële bijdrage leveren aan de stadskas, terwijl sommige uitbaters soms al meer dan 20 jaar de dans ontspringen en soms op de markt komen met fikse kortingen.