‘300 vakantiewoningen in het centrum’ zijn niet uit de lucht gegrepen!

Daags na het seminarie ‘Kwalitatief Verblijfstoerisme in Europese Kunststeden… Road to 2026’, waren alle lijsttrekkers voor de gemeenteraad te gast bij Unizo voor een debat. Uiteraard kon men het onderwerp ‘Toerisme’ niet links laten liggen. Ook al omdat de Krant van West-Vlaanderen een uitspraak van het GBG citeerde dat er in Brugge zo’n 300 clandestiene vakantiewoningen zouden zijn.

Foto van het toerisme in Brugge in 2023

De dienst Toerisme van de Stad Brugge maakt om de vijf jaar een foto van het Brugs toerisme. Daarin werpen ze een blik op het verleden én de toekomst van het toerisme op basis van een uitgebreide analyse. Cijfers dus die een goede basis vormen om de visie op toerisme in overleg met de betrokken sectoren te verfijnen en uit te werken naar concrete voorstellen naar het Stadsbestuur. 

Bevestiging

Onze stelling wordt ook bevestigd uit AirDNA onderzoek. De concentratie aan logies die via Airbnb wordt aangeboden is merkbaar in de binnenstad. Hou bovendien rekening met het feit dat slechts 10% van het hotelaanbod aangeboden wordt via Airbnb. Dus hotels staan hier nauwelijks op de kaart…