Bruggelingen ergeren zich steeds sterker aan grote groepen toeristen

Bruggelingen ergeren zich steeds sterker aan grote groepen toeristen


Nicolas Maeterlinck; radio2, Michael Janart

ma 09 okt 2023  15:50

De Bruggelingen zijn nog steeds trots op de populariteit van hun stad bij toeristen. Maar ze ergeren zich wel steeds sterker aan de overlast door sommige bezoekers. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de tweejaarlijkse bewonersbevraging rond toerisme. Het stadsbestuur wil het toerisme nog beter spreiden over het hele jaar en meer dan ooit inzetten op individuele reizigers die voor langere tijd naar Brugge komen. 

In Brugge zijn de resultaten bekend van de laatste bewonersbevraging rond toerisme. Toerisme Brugge en Toerisme Vlaanderen organiseren die bevraging sinds 2016 om de twee jaar. De bedoeling is om te polsen hoe de Bruggelingen staan tegenover het toerisme in hun stad. In het jongste onderzoek blijkt opnieuw dat de inwoners van Brugge het toerisme nog steeds genegen zijn, ze willen wel niet dat het nog veel uitbreidt. Want ook al zijn de Bruggelingen trots op de populariteit van hun stad en ook al beseffen ze dat het een belangrijke economische troef is, het grote aantal bezoekers zorgt regelmatig ook voor ergernis. 

In vergelijking met vorige onderzoeken is die ergernis zelfs toegenomen. Driekwart van de Bruggelingen zegt in de bevraging dat ze het te druk vinden in het centrum. Twee op de drie vinden ook dat er te veel gelijkaardige winkels zijn die vooral op toeristen zijn gericht. En volgens de helft zorgen de toeristen voor overlast.

Toeristen spreiden

Het stadsbestuur van Brugge is zich bewust van de wrevel. “Ik heb meteen al de gidsenorganisaties aangeschreven om te vragen een aantal afspraken rond gidsbeurten beter te respecteren”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Ik heb het dan niet over onze eigen Brugse gidsen. Dat zijn ervaren mensen waar weinig problemen mee zijn. Maar over de gidsen die mee op pad zijn met grotere groepen en een eenmalige stop maken in onze stad. Die staan soms met hun hele groep op straat zonder zich veel aan te trekken van het aankomend verkeer, wat voor vertraging zorgt en ergernis. Daarnaast proberen we sinds een viertal jaar al om sterker te focussen op individuele reizigers die voor langere tijd in onze stad verblijven. Die zorgen voor veel minder overlast dan groepsreizigers die hier maar voor één dag komen.”

Tot slot probeert het stadsbestuur het toerisme ook beter te spreiden in tijd, zodat er het hele jaar door toeristen zijn met minder grote pieken en dalen. “Sommige mensen stellen ook voor om het toerisme te spreiden in ruimte”, zegt de burgemeester nog, “en meer buurten te promoten waar nu nog niet zo veel toeristen komen. Maar daar gaan we voorlopig niet op in. We vinden het beter om het toerisme te concentreren in de zogenaamde gouden driehoek, tussen het Minnewater en de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Markt en de Burg. Laat die andere buurten, zoals Sint-Anna en Sint-Gillis, dan maar voor de Bruggelingen zelf en voor die kleinere groep toeristen die hier voor langere tijd verblijven.”