In Vlaanderen is er steeds meer sprake van ‘kamergerelateerde logies’ als verblijfstype.
Uit recente cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat deze vorm van logies de laatste jaren sterk toeneemt. In die mate zelfs dat het aantal kamergerelateerde of ook wel kamergebonden logies het type vakantiewoning en B&B overtreft.
Maar velen weten nauwelijks wat dit betekent. Daarom dit overzicht.
Wat is een kamergerelateerd logies?
Het Vlaams Logiesdecreet van 2017 bepaalt dat alle verblijven tegen betaling moeten voldoen aan 7 algemene basisvoorwaarden inzake veiligheid en kwaliteit. Daarnaast moet ieder verblijf ook voldoen aan de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden in verband met de uitrusting, de inrichting en specifieke veiligheidsaspecten voor om het even welke vorm van logies.
Als het logies dus voldoet aan de basisvoorwaarden en exploitatienormen, dan mag je het uitbaten als ‘logies’ of ‘kamergerelateerd logies’. Hierbij krijg je van Toerisme Vlaanderen ook het uithanglabel ‘Logies’.
Je kan vervolgens jouw logies beter beschrijven en op de markt brengen onder een beschermde naam (B&B, vakantiewoning, hostel of hotel), maar dit is de keuze van de uitbater. Kiest de uitbater dan toch voor een beschermde naam, dan moet de accommodatie voldoen aan de bijkomende uitbatingsnormen die horen bij de specifieke benaming.
Steeds meer uitbaters kiezen er nu voor om geen beschermde benaming te kiezen en verder onder de vlag van kamergerelateerde logies te varen. Op die manier hebben er in Brugge (postcode 8000) al 92 logies gekozen om zich als dus te profileren.
Je kan steeds voor een erkenning kiezen
Je kan als uitbater van een hotel, vakantiewoning of B&B vervolgens een niet-verplichte erkenning aanvragen. Wat betekent dit?
Je krijgt onder meer toegang tot enkele subsidies en je ontvangt onder meer een erkenningsschild die je aan de gevel van jouw logies en op je website en drukwerk mag gebruiken. Dit geldt als een extra kwaliteitslabel dat het vertrouwen bij toeristen kan wekken.
In een tijd van toenemende digitalisering waarbij de bezoeker via internet zijn keuzes maakt en digitaal reserveert, is het belang van een uithangbordje aan de geven fel afgenomen. Of zelfs niet meer noodzakelijk.
Ook de Stad Brugge stelt nog altijd als voorwaarde om opgenomen te worden in de logieslijst op VisitBruges dat het logies erkend is. Maar door het afnemend belang van deze logieslijst ten voordele van OTA’s zoals Booking.com, HomeAway of Airbnb is ook dit geen echt voordeel meer. Zeker als Visitbruges.be vanaf het najaar geen boekingsmogelijkheden ter beschikking zal stellen.
Er valt dus iets te zeggen dat vele uitbaters niet langer kiezen voor een erkenning. Dit wordt ook bevestigd in de cijfers: we stellen vast in het register van Toerisme Vlaanderen dat van de 92 kamergerelateerde logies in Brugge (8000) er 73 logies het houden bij een aanmelding en er slechts 19 zijn die kiezen voor een erkenning.’
De grenzen tussen de verschillende logiestypes verdwijnen langzaam
De belangrijkste reden om te kiezen voor het logiestype ‘kamergerelateerde logies’ komt door het feit dat de uitbater niet kan voldoen aan de bijkomende uitbatingsvoorwaarden voor de beschermde benamingen. Maar aangezien er een vakantiewoningenstop, evenals een hotelstop in Brugge van toepassing is worden vele nieuwe logies verwezen naar het B&B-typeverblijf.
De Stad Brugge werkt dit trouwens in de hand. Vraag je een vergunning voor een kamergerelateerde logies, dan krijg jet meteen papieren voor een nieuwe B&B toegestopt.
Maar als je als uitbater er zelf niet woont of geen ontbijt aanbiedt, kan de uitbater niets anders dan kiezen voor een kamergerelateerd logies. Op het moment dat vele B&B’s nu beslissen om geen ontbijt meer aan te bieden of dit als optie achter de hand houden, wordt de grens tussen een B&B (zonder ontbijt) en een B&B zeer dun.
Maar ook vakantiewoningen die zich niet in regel kunnen stellen met ruimtelijke ordening, laten enkele keukentoestellen achterwege en komen vervolgens op de markt als kamergerelateerde logies.
Het wordt er niet gemakkelijker op
Voor zowel de bezoekers als voor de uitbaters wordt het er wel niet gemakkelijker op.
Als je bedenkt dat het gros van de reserveringen via OTA’s gebeurt, dan moet dit verblijfstype ook exposure krijgen. Niettemin blijven de beschermde banmingen de belangrijkste vormen waarop gezocht wordt. De term ‘kamergerelateerd logie is bovendien in het buitenland geen gekend begrip. Op dat moment is het als uitbater heel verleidelijk om een kamergerelateerd logies in de picture te zetten als B&B of vakantiewoning terwijl het eigenlijk niet is en/of niet mag.
Anderzijds is het ook voor de bezoeker moeilijk om het verschil te merken om dan ter plaatse vast te stellen dat in de gewenste vakantiewoning geen keuken aanwezig is. Met slechte reviews tot gevolg.
Het wordt er ook niet gemakkelijker op voor de Stad Brugge die blijft vasthouden aan termen zoals ‘gastenkamers’ en daarmee eigenlijk zowel een B&B als een kamergerelateerd logies bedoelen. Het wordt nog moeilijker als je bedenkt dat in de huidige stedenbouwkundige reglementeringen dit type niet eens wordt benoemd.